Про це йшла мова 28 липня на круглому столі організованому асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
У ньому взяли участь члени УКАБ, представники Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, переробники і трейдери м'яса ВРХ.
Під час заходу головними питаннями для обговорення стали стан галузі м'ясного скотарства, забезпечення якості та безпеки продукції як для внутрішнього ринку, так і при експорті, шляхи подолання стагнації галузі та відкриття для України нових ринків збуту.
«Самозабезпеченість ЄС по м'ясу яловичини становить близько 50% від потреби. В рамках угоди ЗВТ Україна має квоту у напрямку експорту м'яса ВРХ, тому українські виробники мають потенціал зростання виробництва, можуть зайняти вигідну нішу на цьому ринку і отримати додаткові переваги. Крім того, це буде стимулювати зростання зайнятості населення на селі, зокрема, завдяки організації тваринницьких кооперативів. Фінансові ж установи також можуть підтримати експортно тваринницькі проекти», — розповіла заступник голови правління «Сварог Вест Груп» Інна Мєтєлєва.
В ході обговорення консультант ФАО Віталій Башинський наголосив на необхідності об'єднання учасників ринку для вирішення спільних проблем, оскільки через низький рівень фінансування можливості державної підтримки сектора сьогодні обмежені.
«Коштів у держави для проведення моніторингу губчастої енцефалопатії (ГЕ) ВРХ немає, тому нам потрібно діяти спільно. Перш за все слід об'єднуватися і вирішувати цю проблему разом, адже отримання «євро номера» — це довгий процес, який може тривати роками. Якщо з 30 компаній в середньостроковій перспективі отримає дозвіл навіть одна компанія - це вже буде успіх», — прокоментував Віталій Башинський.
Підсумком круглого столу стало формування групи зацікавлених компаній, які братимуть участь в просуванні вітчизняної яловичини на ринок ЄС та затвердження плану дій по ініціації України процедури отримання статусу по ГЕ ВРХ.
Для довідки: У 2015 році Україна експортувала яловичини на $84 млн.