Кількість спалахів африканської чуми свиней (АЧС) в Україні зростає. Через війну питанням біобезпеки приділяється не стільки уваги, як раніше, отже, хвороба поширюється швидше.
Про це заявив голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі України Віталій Башинський у колонці на AgroTimes.
Він зазначив, що будь-який епізоотичний процес розвивається за синусоїдою. Протягом 2021-2022 років ситуація з АЧС в Україні була в низхідній частині синусоїди. А зараз спрямована вверх.
«Єдине, що мене тішить, — ми реєструємо випадки АЧС, діагностуємо їх. Це свідчить про те, що система жива і функціонує», — додав фахівець.
Віталій Башинський упевнений, що заходи біобезпеки — головний захист від АЧС. Якщо навіть з’явиться вакцина, варто розуміти, що вона захищатиме лише щеплені стада. Решта ж свиней так само наражатимуться на небезпеку зараження. Розроблену у В’єтнамі вакцину він назвиває «напівфабрикатом».
«Я спілкувався з колегами зі Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (ВООЗТ). Вони вже рік досліджують цю вакцину. І результати на сьогодні свідчать про те, що будь-яка реєстрація до їхнього ухвалення буде згодою країни стати випробувальним майданчиком для препарату», — зазначив Башинський.
І пояснив, що з появою вакцини в Україні потрібно буде змінювати систему контролю, оскільки кожна щеплена тварина автоматично стає хворою, а значить, її необхідно знищити.
«Якщо вакцина буде зареєстрована, її виробник повинен надати тест-системи, за якими можна буде відділяти вірус вакцинальний від польового. Наскільки мені відомо, виробник вакцини не надає цього. Тобто Україна, змінивши процедуру моніторингу АЧС на відмінну від європейської, отримає «бан» по свинині назавжди», — зауважив він.
Процес реєстрації вакцини триває 8-10 місяців. ВООЗТ досліджує її вже рік, маючи надсучасні та надпотужні лабораторії й випробувальні майданчики. А скільки часу знадобиться Україні, можна тільки здогадуватися, підкреслив Башинський.
«Отже, якщо ситуацію з АЧС можна контролювати за допомогою заходів біобезпеки, навіщо тягнути величезну проблему і щодо моніторингу хвороби, і щодо подальшого розвитку свинарства в цілому?» — задається риторичним питанням фахівець.