Україна дарує іншим країнам $100 млн через дешевий експорт малини

20 вересня 2023, 13:45 3984

Україна останнім часом зробила величезний крок на шляху до світової першості з експорту замороженої малини.

Про це повідомляє EastFruit.

За останні п’ять сезонів обсяг експорту замороженої малини з України зріс у 3,1 раза, тобто щорічно він підвищувався в середньому на 40-45%. За цей же час світовий лідер Сербія знизила чистий експорт цієї продукції на 35%, а Польща — на 26%.

Як зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, ще 10 років тому Україна практично не експортувала заморожену малину, а на ринку Європи, та й на світовому теж, панували фактично дві країни — Сербія і Польща. З України на експорт йшло менше ніж 1% того, що експортували спільно Сербія і Польща, що ніяк не впливало на ринок. 

«Однак уже 2018 року Україну помітили, хоча й тоді обсяги експортних постачань були непорівнянними з тим, що експортували лідери, — лише близько 5% від їхнього сукупного обсягу. 

Однак за підсумками сезону 2022/23 років експорт малини з України вже перевищив 50% того, що експортувала Сербія, і 43% загального обсягу експорту замороженої малини Польщі. Я підкреслюю слово «загального», тому що в експорті малини з Польщі майже 37% припадало на реекспорт, переважно української малини. Тож якщо рахувати чистий експорт, то Україна підібралася доволі близько до Польщі за обсягом», — додав експерт. 

Водночас він зазначив негативний бік такого зростання, адже експортується сировина за низькими цінами.

«Якби галузь вкладала хоча б мінімальні кошти в маркетинг і доопрацювання продукції, то могла б продавати малину на експорт майже вдвічі дорожче. Інакше кажучи, Україна зараз фактично дарує близько $100 млн іншим країнам, насамперед Польщі, під час експорту малини, хоча могла б створити нові робочі місця і різко підвищити прибутковість галузі, вкладаючи в доопрацювання і маркетинг!» — наголошує Андрій Ярмак.

Він зауважує, що багато компаній зараз із досить зрозумілих причин не поспішають з інвестиціями. Адже Україна, як і раніше, частково окупована російськими агресорами, які продовжують ракетні атаки на цивільну інфраструктуру. Це також призводить до дефіциту робочих рук, тому що багато жителів країни стали біженцями в країнах ЄС, а чоловіки пішли на фронт захищати свою країну.

«Будемо очікувати появи в країні оптичних сортувальних ліній для замороженої ягоди та активізації роботи з просування експорту замороженої продукції високої якості на ринки США, Канади, Японії та інших країн світу, які платять у 2-3 рази більше за малину, ніж Польща. До речі, якщо Польща заборонить імпорт свіжої та замороженої малини з України, то це лише допоможе українській галузі — адже тоді в якість і маркетинг доведеться вкладати. А отже, в Україні з’явиться додатково близько $100 млн експортного виторгу, який можна реінвестувати в подальше розширення виробництва та заморожування малини», — каже Андрій Ярмак.