Фермер на Сумщині задоволений першим урожаєм кавунів і планує розширятися

15 серпня 2024, 12:43 3528

Агропідприємство у с. Беседівка Роменського району на Сумщині цього року вперше на 2 га поля посіяло кавуни.

Найбільший плід, який виростили, має вагу 15,5 кг, розповів «Суспільному» керівник господарства Петро Постіл.

Він зауважив, що рослини цього року витримали весняні заморозки, пережили спекотне літо, і нині є результат.

«Урожайність нашого Талісманчика, думаю, плюс-мінус 40 тонн з гектара буде. Вони виросли класні, смачні, і цю партію готуємось відправляти до обласної лікарні хворим безплатно. Це наша допомога», — розповів аграрій.

На полі від надмірної спеки їх захищає соняшник, пояснює фермер і зазначає, що успішність урожаю залежить від багатьох чинників.

«Якісне насіння, хороші саджанці виростити, висадити вчасно, підгодувати, доглянути, щоб не було бур’янів. До слова, ми не застосовували гербіциди. Тільки механічний обробіток і ручний. Ми здавали на аналіз, допустима норма нітратів 60, а у нас 43. Ми облаштували теплицю, виростили розсаду, і весь наш колектив брав участь у висадці кавунів. За 2 дні залучали по 15 працівників. Трудомісткий процес, оскільки ми перший рік, механізації немає ніякої, практично все робимо вручну», — поділився Петро Постіл. 

Найбільша складність у роботі, пояснює він, — це дефіцит кадрів. Наступного року підприємець планує збільшити площі баштанних і почати вирощувати дині.