Законопроєкт про ГМО повторно пройшов аграрний комітет

23 березня 2023, 09:51 1088

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики 21 березня 2023 року повторно розглянув підготовлений до другого читання проєкт закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів (№5839) та рекомендував прийняти його в цілому.

Про це говориться у повідомленні парламенту. 

З метою врахування зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України комітет вирішив переглянути рішення від 9 грудня 2022 року та змінити ряд положень законопроєкту до другого читання.

Напрацьовані пропозиції народних депутатів України стали результатом плідної співпраці з представниками галузевих асоціацій. Комітетом було проведено 2 круглих столи з обговорення основних положень законопроєкту №5839 та їх удосконалення.

Відповідні зміни стосуються, зокрема:

  • уточнення термінології та повноваження окремих органів щодо затвердження відповідних порядків та форм документів;
  • доповнення нормами щодо доступності і відкритості інформації для громадськості;
  • уточнення норм щодо відповідальності та провадженнях у справах про порушення законодавства у сфері поводження з ГМО;
  • встановлення критеріїв оцінювання ризику ГМО для здоров’я людини та критеріїв оцінювання ризику ГМО для довкілля;
  • встановлення заборони для певних ГМ-культур: повної заборони для обігу кукурудзи, заборони на вирощування цукрових буряків та ріпаку на 5 років, а також дозволу використання з моменту набуття Україною членства в ЄС лише тих ГМО, які дозволені в ЄС.

«Прийняття законопроєкту стане першим кроком законодавчого врегулювання сфери ГМО відповідно до європейського законодавства та  дозволить досягти системної сумісності законодавства України із законодавством ЄС, що передбачено зобов’язаннями України в межах Угоди про асоціацію», — підсумували у парламенті.