Заборона на імпорт зерна: Україна пропонує ЄС шукати інше рішення

31 травня 2023, 10:33 1253

Україна вважає неправильним рішення ЄС ввести заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції до п’яти країн ЄС та пропонує шукати ринкові рішення цієї проблеми.

Про це в Брюсселі заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський за підсумками неформального робочого ланчу Ради міністрів ЄС з питань сільського господарства та рибальства, повідомляє «Укрінформ».

«Сьогодні ми мали зустріч з багатьма міністрами та представниками Єврокомісії. Ми виклали нашу позицію щодо заборони імпорту української сільськогосподарської продукції після 5 червня. Ми проти цього, це недобрий шлях», — зазначив міністр.

Він пояснив, що існуючі обмеження на український аграрний імпорт діятимуть принаймні до 5 червня, і це не буде доброю ідеєю продовжувати їх надалі. Це стосується насамперед таких культур, як насіння соняшнику, кукурудза, пшениця й ріпак. Міністр нагадав, що Україна активно торгувала з ЄС насінням ріпака ще до війни, тож складно зрозуміти, з яких причин були введені обмеження на його імпорт до країн ЄС після початку війни. При цьому Сольський додав, що українська сторона максимально зацікавлена у пошуку конструктивного вирішення проблеми.

«Країни, які ввели ці обмеження (Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія й Румунія. — Ред.), максимально є нашими партнерами, тож ми намагаємося знайти правильні рішення. Ми розуміємо цей тиск на фермерів минулого року. Немає ідеальних рішень, але рішення про продовження цієї заборони — це найгірше рішення, яке може бути, тому потрібно шукати інші варіанти… Заборона призведе лише до збільшення проблем через те, що її спробують використати росіяни в своїх інтересах, щоб спровокувати послаблення єдності в Європі. Цього не можна допустити. Ми максимально відверто один з одним про це говоримо», — наголосив український урядовець.