З України вивели до $20 млрд на схемах із зерном

21 листопада 2023, 08:00 3734

Експортери, які вивозили зерно за тіньовими схемами, не повернули до України до $20 млрд виторгу.

Про це заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма розповів у інтерв’ю ЕП.

«Тут до цифр потрібно ставитись дуже відповідально. Вони варіюються від декількох мільярдів до $20 млрд залежно від методології. Я думаю, час покаже. За багатьма транзакціями ще не настали строки оплати, багато транзакцій завели в «сіре» поле компанії, позакривавши банківські рахунки, і вони опинилися поза обліком. Але точно ми розуміємо, що йдеться про мільярди. Ми протягом найближчого місяця-двох встановимо точну цифру і кожного суб’єкта, який цим займався, притягнемо до відповідальності», — пообіцяв заступник голови Офісу Президента.

Водночас він висловив переконання, що найбільші українські зернотрейдери до цієї схеми не причетні.

«От усі думають, що це була якась велика централізована схема. Ні. Якраз питання в тому, що це була абсолютно децентралізована історія, в яку побігли сотні підприємців різного роду, якщо їх так можна назвати... Це не великі зернотрейдери. По-перше, це дуже важко адмініструвати, по-друге, є ризики, пов'язані з тим, що ти можеш втратити свою кредитну історію, можеш отримати кримінальні переслідування. Переважно цим займалися несистемні середні компанії», — запевнив Шурма.

Він не виключив, що менеджери окремих великих зернотрейдерів, наприклад, могли проводити точково окремі транзакції. 

Шурма зауважив, що економічний блок уряду дуже оперативно відреагував, прийнявши регуляторні рішення, які зараз вже зупинили цю схему.

 «Зараз правоохоронні органи з цим працюють. Дивіться, той, хто цього не робив, може бути абсолютно спокійним. Той, хто це робив — повірте, ми добіжимо до кожного», — додав він.