З початку війни 70% операторів продовжують органічне виробництво

04 серпня 2022, 15:25 2566

Близько 70% операторів повністю або частково продовжують впроваджувати органічне виробництво на своїх господарствах або переробних підприємствах. Попри всі складнощі українські органічні аграрії змогли провести весняну посівну кампанію та розпочати збір урожаю.

Про це свідчать результати опитування представників органічного бізнесу, проведеного об’єднанням «Органічна ініціатива» та ГС «Органічна Україна».

Відзначається, що багато років Україна залишається надійним постачальником органічної продукції й впевнено входила до ТОП-5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. За результатами 2020 р. Україна посіла 4 місце у світі зі 123 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою у 7,8%.

Незважаючи на блокування портів, логістичні проблеми та обмеження експорту окремих категорій продукції, українські органічні експортери мають хороші показники за перше півріччя 2022 р., що є результатом великої праці у складних умовах. На зовнішньому ринку Україна продовжує бути активним гравцем та залишається надійним постачальником органічної продукції, вишукуючи різні можливості для здійснення експорту.

propData.content.image
Катерина Шор, координатор IFOAM-Organics International в Україні

Вже за кілька тижнів ми очікуємо останні дані від ЄС щодо імпорту органічної продукції за 2021 рік і, звісно, сподіваємося залишитись у ТОП-5 експортерів. Наразі поточні дані за 2022 рік, згідно інформації «Органік Стандарт», засвідчують, що експорт у 2022 році за перші пів року збільшився у порівнянні з тим же періодом 2021 року. Важливим для експорту органічної продукції є ухвалене рішення ЄС щодо скасування імпортних квот та мит на українську продукцію, а статус кандидата в ЄС посилює позицію України. Також вперше за багато років Україну виключено із переліку країн-експортерів органічної продукції, щодо яких застосовуються додаткові заходи контролю.

За словами Катерини Шор, звісно, є проблеми: частина продукції, готова до відправки, була заблокована в портах, частково неможливо було її вивезти через логістику та заборону вивезення окремих категорій продукції. Наразі виробники знайшли шляхи експорту та намагаються наростити обсяги.