Україна через війну втратила третину органічних земель

28 липня 2022, 09:20 2509

Українські сільгоспвиробники не мають доступу до щонайменше 30% земель (близько 140 тис. га), які перебували під органічним виробництвом до війни.

Про це розповів перший заступник міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький на міжнародній виставці органічних продуктів в Німеччині, говориться у повідомленні Мінагрополітики. 

Він підкреслив, що Україна багато років була надійним постачальником органічної продукції і зберегла свої позиції під час пандемії COVID-19, коли були порушені ланцюги постачання. А останніми роками Україна стабільно належала до ТОП-5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. Зокрема, у 2020 році Україна посіла 4-те місце у світі зі 123 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із відсотком у 7,8% від загального обсягу ввезеної до країн Співдружності органічної продукції.

«Протягом останніх п’яти років площа земель під органічним виробництвом в Україні збільшилася майже у 1,5 раза (з 289 тис. га у 2017 р. до 422 тис. га у 2021 р.). Наша держава є найбільшим експортером до ЄС органічної зернової та олійної продукції, на експорт також відправляється соя, мед, овочі та фрукти разом із продуктами їхньої переробки», — розповів Тарас Висоцький.

Він підкреслив, що діяльність із дотриманням правил органічного виробництва наразі здійснюють 528 операторів.

«До 2030 р. Україна планувала збільшити експорт органічної продукції до $1 млрд, і ми активно рухатимемося до цього плану, удосконалюючи національне законодавство у сфері органічного виробництва», — наголосив Тарас Висоцький.