Єгипет хоче замінити раніше закуплену партію української пшениці

07 вересня 2022, 11:35 2064

Єгипет веде переговори про заміну затриманої раніше партії української пшениці після того, як переговори про звільнення судна, яке перевозило зерно, виявилися безрезультатними. Близько 60 тис. т пшениці наразі перебуває на борту судна Emmakris III, яке було затримано в липні на вимогу Генеральної прокуратури України для розслідування його ймовірного російського власника.

Про це повідомляє Reuters.

Відзначається, що карго з пшеницею було закуплено державним агентством Єгипту із закупівлі продовольства GASC на грудневому тендері у 2021 р. з поставкою в лютому 2022 р., але судно не змогло своєчасно вийти з порту «Чорноморськ» через вторгнення рф на територію України.

GASC спочатку продовжило дію забезпечення вантажу, закупленого ним, однак не надавало торговельним компаніям жодного форс-мажорного звільнення від договірних зобов’язань (положення в контрактах, яке звільняє сторони від відповідальності за невиконання контрактних зобов’язань через неконтрольовані дії).

У цій ситуації GASC вимагає від постачальників замінити законтрактований обсяг продукту, оскільки тендерна книга агентства не містить положення про форс-мажорні обставини. Таким чином повідомлення про згоду Міністерства постачання та внутрішньої торгівлі Єгипту отримати партію 63 тис. т пшениці з України стосується заміни партії зерна.

Водночас GASC звільнило постачальників чотирьох вантажів з українською пшеницею, купленою до війни, але яка не була завантажена на судно, від їхніх контрактних зобов’язань у липні.