Країни ЄС закриватимуть кукурудзяні потреби українським зерном

07 вересня 2022, 09:20 2385

На тлі зниження перспектив валового збору кукурудзи підвищуються прогнози її імпорту до ЄС у 2022/23 МР. Так, Єврокомісія підвищила свій прогноз з 16,5 млн т до 20 млн т, USDA — з 16 млн т до 19 млн т.

Деякі експерти вважають, що попит на імпортну кукурудзу країни ЄС покриватимуть в основному завдяки українській зерновій. Так, аналітики Argus Media очікують, що у 2022/23 МР ЄС закупить в Україні близько 13 млн т кукурудзи, ще 5 млн т буде поставлено з Бразилії. Загальний прогноз імпорту зернової до ЄС вони озвучують на рівні 23 млн т.

Аналітики «АПК-Інформ» зазначають, що Єврокомісія очікує на постачання кукурудзи до ЄС у 2022/23 МР в обсязі 20 млн т, USDA — 19 млн т.

«Однак перспективи експорту української продукції багато в чому залежатимуть від воєнної ситуації в країні, темпів відвантажень із портів та безпосередньо обсягу валового збору культури. Щодо відвантажень із портів варто зазначити, що як офіційні особи, так і окремі аналітики заявляють про перспективи збільшення місячних обсягів відвантажень із трьох розблокованих морських портів — Одеси, Чорноморська та Південного — до 3 млн т. Крім того, наразі уряд України працює над розширенням «зернової ініціативи» та приєднанням до неї порту Миколаєва. Однак тут основною перешкодою є питання безпеки», — зазначає аналітик «АПК-Інформ» Інна Степаненко.

Загалом же поточні прогнози експорту української кукурудзи у 2022/23 МР суттєво варіюються.

  • Аналітики УЗА оцінюють перспективи відвантажень лише в 10 млн т.
  • Експерти USDA озвучують 12,5 млн т.
  • IGC — 15,5 млн т. 
  • Аналітики «АПК-Інформ» вважають, що навіть за песимістичного сценарію країна зможе поставити на ринки 14,5 млн т зернової.