Виробництво біометану: перспективи і можливості для аграріїв України

19 лютого 2023, 08:00 3390

Агросектор здатний забезпечити близько половини сировини для виробництва біометану в Україні.

Про це заявив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, говориться у повідомленні Мінагрополітики. 

«Ми оцінюємо потенціал виробництва біометану в Україні на рівні 10 млрд кубів на рік. Половину плануємо отримати із решток сільгоспкультур. Наразі лідерами з виробництва біометану є Вінницька, Київська, Черкаська області», — зазначив він. 

У міністерстві зазначили, що всі, хто на сьогодні займається виробництвом біометану, мають набагато більший заробіток на 1 га, ніж ті, хто вирощує та продає зерно. Це найпростіша та найефективніша переробка, яку можуть освоїти навіть середні фермери. Також важливим фактором є те, що біометанові заводи, окрім біометану, генерують дигестат, який може стати основним органічним добривом, необхідним для відродження українських ґрунтів. 

Георгій Гелетуха наголосив, що сектор енергетики в Україні розвивається досить стабільно. З 2010 по 2020 рік він зріс у 3 рази. Якщо 13 років тому вклад у біоенергетику був на рівні 1,4 млн т нафтового еквіваленту (н.е.), то в 2020-му — вже  4,2 млн т н.е.

«Якщо це перевести в газ, то можна сказати, що у 2020 році біоенергетика заміщала в Україні 5,2 млрд кубів природного газу на рік. У цілому в тому році Україна спожила десь 30 млрд кубів природного газу, це могло бути всі 35, якби не біоненергетика. Тобто біоенергетика вже замістила понад 15% природного газу», —  зазначив Георгій Гелетуха.

На його думку, в найближчі 10 років біометан домінуватиме серед усіх відновлювальних газів.

Водночас Держенергоефективності вже створило реєстр біометану.

«Ми сподіваємося, що після перемоги цей інструмент дозволить, зокрема, як обіг біометану на експорт на ринках ЄС, так і окремо обіг цих електронних документів — гарантій походження, які за умови довіри до них наших партнерів можуть мати хорошу ліквідність і додатковий інвестиційний потенціал відновлюваної енергетики України», — наголосив голова Держенергоефективності Валерій Безус. 

За його словами, бізнес цікавиться перспективами запровадження біометанових проєктів.

«Сьогодні кон'юнктура ринку природного газу така, що заміщення газу відновлюваними газами, насамперед біометаном, є економічно цікавим. Немає сумнівів, що найближчими роками виробництво біометану вийде на рівень принаймні десятків мільйонів кубічних метрів. А після перемоги ризики бар'єрів стануть меншими, й очікується посилена увага інвесторів до України», — переконаний Валерій Безус.