В Україні вже три організації водокористувачів

29 грудня 2022, 14:52 1973

Третя в Україні органiзацiя водокористувачiв «Дніпро вода» була створена 28 грудня установчими зборами власників та користувачів земельних дiлянок, що розташовані в межах зрошувальної системи Дніпровського району Днiпропетровської області.

Ініціатором створення виступило ПП «Перемога АВК», яке вирощує зернові та технічні культури на зрошуваних землях, говориться у повдімленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«ПП «Перемога АВК» є найбільшим водокористувачем (усього на системі понад 40 водоспоживачів) у межах Кільченської зрошувальної системи, яка охоплює понад 22 тис. га. Протягом останніх років підприємством збільшувалися площі поливу, зокрема введено в експлуатацію понад 2 тис. га зрошуваних земель, які включають у себе: понад 52 км поліетиленових трубопроводів, 5 сучасних насосних станцій із загальною подачею води 5460 м3/год, понад 5 км кабельних ліній електропостачання, 37 дощувальних машин, з яких 22 обладнані системами віддаленого керування iControl. На наступний рік заплановано збільшення площ зрошення ще на 450 га», — зазначили у міністерстві.

Першою в Україні організацією водокористувачів із символічною назвою «Перша» стала організація у межах Трушівської зрошувальної системи, що на Черкащині, наступною була ОВК у межах Суворовської зрошувальної системи, що на Одещині, яка іменується «Вода життя».