В Україні пропонують створити фонд продовольчої безпеки

28 березня 2022, 14:50 538

Через недоступність повноцінного харчування для багатьох людей в Україні слід створити фонд продовольчої безпеки населення на кшталт колишнього держрезерву.

Таку думку висловив член президії Ради з екологічної безпеки України Михайло Костинський, повідомляє Укрінформ

«В Україні треба створити фонд продовольчої безпеки населення. На сьогодні через неповноцінне харчування недоїдає 8 млн людей, а 1,5 млн — на порозі голоду. В середньому українці витрачають на їжу 53% свого бюджету, тоді як європейці витрачають на харчування лише 13%», — наголосив Михайло Костинський.

Він вважає недоступність повноцінного харчування для багатьох українців питанням продовольчої безпеки держави.

«Ми можемо зайти в будь-який маркет, і там є все — 20-30 сортів ковбаси, сирів, риба, кондитерка. Але наскільки це доступно населенню? А саме доступність — це ще один рівень продовольчої безпеки. Для порівняння: середня добова норма європейців у кілокалоріях — 3,5 тис. ккал, у американців — до 3,9 тис. ккал, Україна мала цей показник у 1991 році — 3700 ккал, сьогодні ж у середньому 2600 ккал. А прожитковий мінімум — 2500 ккал, далі — голод. Тобто вся країна в середньому за забезпеченістю калоріями перебуває на порозі голоду», — заявив Костинський.

Він пропонує створити фонд продовольчої безпеки населення на кшталт колишнього держрезерву. Вважає таку модель дієвою у кризових ситуаціях.