В Україні у вересні було перероблено максимальний місячний обсяг ріпаку — трохи більше 250 тис. т. Уперше за тривалий час внутрішня переробка перевищила місячний експорт даної культури (236 тис. т).
Таку оцінку озвучили аналітики «АПК-Інформ».
«Водночас наприкінці вересня – на початку жовтня в даному секторі спостерігалося сповільнення торгівлі через очікуване прийняття рішення стосовно механізму звільнення виробників сої та ріпаку від 10% експортного мита. Пропозиція ріпаку на цьому тлі скоротилася», — зазначають фахівці.
Низка переробників повідомляли про низьке надходження ріпаку на підприємства та ймовірне завершення його переробки і перехід на соняшник, запаси якого за вересень вдалося накопичити досить непогані. Проте заводи підвищували ціни попиту на ріпак, намагаючись залучити більше пропозицій, до 23000-23500 грн/т СРТ і вище за реальні обсяги та великі партії.