В Україні готують зміни до законодавства про охорону ґрунтів

28 грудня 2021, 08:00 312

Проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони ґрунтів та відтворення їх родючості» оприлюднено для громадського обговорення.

Документ розміщено на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України та на офіційному сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою законопроєкту є забезпечення правового регулювання заходів щодо охорони ґрунтів та відтворення їхньої родючості та правовідносин, пов’язаних із використанням земель, що потребують особливої охорони.

«Основними положеннями проєкту закону є запровадження дерегуляції на ринку агрохімічних обстежень з одночасним запровадженням нагляду за його проведенням, створення реєстру ґрунтів, доповнення переліку підстав припинення права власності випадком вчинення з вини власника безгосподарського використання землі, встановлення заборони на розорювання пасовищ та сінокосів, визначення поняття відновлення ґрунтів та відтворення родючості ґрунтів, забезпеченням можливості використання даних агрохімічних обстежень, топографо-геодезичних робіт і даних дистанційного зондування землі як доказової бази при здійсненні державного контролю за використанням та охороною земель», — говориться в документі. 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, а також їх об'єднань щодо цього законопроєкту приймаються протягом місяця з 21 грудня 2021 р.