В Україні з’явиться перше насадження органічної шипшини

28 березня 2019, 09:30 4562

Фермерське господарство на Херсонщині закладе ділянку 20 га під органічну шипшину. Водночас компанія 5 Element розробляє повну агрономічну технологію для вирощування цієї культури.

Про це AgroPortal.ua повідомив засновник компанії 5 Element Володимир Білий.

За його словами, очолить шипшиновий кластер, керуватиме процесом висадження та дотримання технологій директор Першого інвестиційного кооперативу «Горіх Причорномор’я» Павло Тулба.

«Ми ж, зі свого боку, плануємо вдосконалювати норми внесення препаратів 5 Element на шипшині. Але ця рослина сама по собі in vitro, тому для того щоб збільшити здатність шипшини більше плодоносити, потрібно лише правильно розрахувати концентрацію препарату. Збираємося перед закладкою запланованих площ обробляти розчином кореневу систему кожного саджанця, щоб вона зарядилася потрібним вітамінним комплексом», — ділиться планами Володимир Білий.

За словами Павла Тулби, до цього часу в Україні ніхто не займався вирощуванням органічної шипшини.

«Якщо ми зараз з 5 Element розробимо технологію для органічної шипшини, то вона стане базовою технологією. Загалом урожайність шипшини коливається від 1 до 4,5 кг з куща, при цьому на 1 га розміщується 6600 кущів. Сьогодні врожайність багато в чому залежить від стану ґрунту і води, але якщо знайти рішення, щоб усі критерії в синергії працювали на рослину, то цілком реально збільшити врожайність», — зазначає Павло Тулба.

Більш детально про органічну шипшину і плани компанії 5 Element читайте в рубриці ORGANIC STYLE 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua