Джерело фото: nswnationals.org.au
В аграрному виробництві задіяно 73,4 тис. суб’єктів різних організаційно-правових форм, що складає майже 4% від загальної кількості діючих суб’єктів господарювання в усіх видах економічної діяльності.
Такі дані AgroPortal.ua озвучила керівник напряму із сільського розвитку асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Павленко.
Зокрема, із загальної кількості (73,4 тис. суб’єктів) 2,9% припадає на середнє підприємництво, 97% складають суб’єкти малого, зокрема мікропідприємництва.
«Встановлений максимальний поріг річного доходу підприємця, еквівалентний 2, 10 або 50 млн євро, не дозволяє в сучасних реаліях об’єктивно здійснити розподіл суб’єктів господарювання за категоріями «мікро», «малі», «середні». Особливо це актуально для аграрного сектору, заважаючи на наявність основного засобу виробництва — землі, а також сезонності, форс-мажорних обставин, коливання цін на світових ринках тощо», — розповідає Світлана Павленко.
За даними УКАБ, найбільшу частку в структурі суб’єктів підприємницької діяльності в АПК становлять фермерські господарства. Також агропромисловий сектор включає понад 5 тис. суб’єктів харчової переробної промисловості, з яких майже 60% становлять фізичні особи-підприємці. Крім цього, майже 4 млн особистих селянських господарств виробляють сільгосппродукцію з метою забезпечення власного споживання та реалізації її надлишків.