УЗА: Експорт через західний кордон можна збільшити до 2-2,5 млн т на місяць

17 квітня 2022, 13:30 1717

Україні вдасться збільшити пропускну спроможність через західний кордон до 2-2,5 млн т на місяць, що дозволить експортувати близько 30 млн т на рік.

Про це повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов під час онлайн-конференції «Логістичні питання для українських експортерів».

«Ми повинні бути готовими експортувати новий врожай баржами та залізницею. За нашими прогнозами, цього року Україна може виростити 63-64 млн т зернових і олійних. Це скорочення порівняно з минулорічними — 106 млн т. Водночас на експорт ми зможемо потенційно відправити в наступному сезоні 32 млн т, це з урахуванням перехідних залишків на рівні 20 млн т», — зазначив Микола Горбачьов.

За його словами, бізнесу потрібно йти інвестиційно глибше у збільшення потужностей сухопутних кордонів і відвантажень з маленьких портів, таких як в Ізмаїлі. 

Микола Горбачьов наголосив, що наразі УЗА розробляє декілька варіантів, які повинні допомогти скоротити час оформлення вантажу в дорозі. Однак невирішеним залишається питання страхування вантажу. 

«Сьогодні для експортерів проблемою також є те, що сертифікати і всю документацію просять пред'являти на пунктах переходу. Потрібно просити ЄС про надання можливості представляти документи в кінцевому пункті призначення вантажу. Це питання можна вирішити на рівні Мінагрополітики», — впевнений Микола Горбачьов.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua