Уряди України та Польщі зустрінуться для розблокування кордону: названо дату

22 лютого 2024, 14:22 1199

Представники урядів України та Польщі 28 березня зустрінуться у Варшаві для розв'язання проблеми блокади кордону.

Про це під час пресконференції заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Polskieradio24.

«28 березня у Варшаві відбудеться зустріч з українським урядом», — сказав він.

За його словами, польський уряд буде шукати захисні рішення для польських фермерів — як внутрішніми методами, так і шляхом використання національних фондів, а також шляхом подальших переговорів з Україною та ЄС.

«Тут на мене можуть розраховувати польські фермери», — запевнив прем’єр.

Туск додав, що уряд хоче встановити лінію компромісу та домовленості з протестувальниками, яка б їх влаштовувала та дозволяла припинити страйки.

Він закликав розділити обидва питання у внутрішньому та міжнародному обговоренні, тобто беззаперечну підтримку України та захист польських фермерів і польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною.

Туск також зазначив, що Варшава має намір узяти під особливий контроль ділянки доріг, що ведуть у бік контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Україною.

«Ми внесемо до списку критичної інфраструктури КПП на кордоні з Україною та прилеглі ділянки автотрас і залізничних шляхів», — сказав він, додавши, що це справа кількох найближчих годин.

Водночас уряд Польщі планує 26 лютого розпочати переговори з фермерами, що протестують на польсько-українському кордоні. Про це розповів заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

«Створення певної дорожньої карти, часових меж для розв'язання подальших проблем, тому що це не політична акція. Це стратегічна акція, яка повинна призвести до того, що через два місяці таких проблем не буде», — сказав посадовець.

За його словами, фермери, які протестують на кордоні, самі визначать своїх представників для участі в переговорах з урядом. За словами політика, це точно не будуть профспілкові діячі, які сьогодні мають цілі політичної партії.