Українська хлібобулочна продукція має вільний доступ на ринки ЄС

17 травня 2024, 15:25 1059

Негативних коментарів та обмежень з боку ЄС щодо української хлібобулочної продукції наразі немає, що свідчить про вільний доступ для цих продуктів на європейський ринок у довгостроковій перспективі.

Таку думку висловив т.в.о. міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький під час конференції «Хлібна індустрія 2024».

propData.content.image
Тарас Висоцький, т.в.о. міністра агрополітики та продовольства України

13 травня Рада ЄС прийняла кінцеве рішення щодо пролонгації ще на рік зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. У переліку продукції, за якою є обмеження, частково присутні крупи, але по замороженій хлібобулочній продукції та іншим видам продуктів цього сегменту обмежень немає, і це додає оптимізму. Адже наступним кроком будуть перемовини щодо перегляду Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі довгострокової. Тому вже до 15 червня бажано мати від профільних асоціацій пропозиції.

За словами посадовця, станом на сьогодні налагоджено стабільний рух автомобільним транспортом, і ведеться постійний діалог на рівні асоціацій з польськими представниками.

«Це вселяє стриманий оптимізм, що ми не повернемося до складних періодів, і надалі вся логістика буде доступною. Також паралельно ми продовжуємо працювати над відкриттям нових експортних напрямків, наприклад, можливістю контейнерних відправлень через Дунай. Не так швидко відновити контейнерні перевезення з портів Великої Одеси, робота в цьому напрямку триває. Тому можливість вивезти продукцію буде», — зазначає Тарас Висоцький.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua