Україна під час війни розпочала нетиповий агроімпорт

20 вересня 2022, 08:00 4564

Імпорт агропродовольчої продукції в Україну за 8 місяців 2022 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшився більш ніж на $1 млрд, або на 22%.

Про це розповів старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький, пише AgroTimes.

«Якщо в січні-лютому наші вартістні показники імпорту були навіть вищими, ніж за аналогічний період 2021 року, то з березня 2022-го за пів року в умовах війни сталося відчутне падіння», — зауважив Богдан Духницький.

Він уточнив, що товарна структура імпорту в Україну за 8 місяців 2022 року загалом є стабільною й зберігає основні товарні групи.

«Тут ми бачимо фрукти та ягоди, рибу й ракоподібних, а також напої. Однак є одна суттєва відмінність від типових показників і переліку продукції попередніх років — це поява овочів та коренеплодів. Цього року ми особливо багато імпортуємо помідорів, огірків, цибулі, капусти тощо. Це пояснюється тим, що починаючи з сезону ранніх овочів, ми мали проблеми з їх постачанням на внутрішній продовольчий ринок через тимчасову окупацію Херсонської, частини Запорізької областей й активних бойових дій на Миколаївщині», — уточнив Богдан Духницький.