Україна конкуруватиме з росією на світовому ринку соняшникової олії

22 жовтня 2023, 09:23 3742

Війна продовжує грати значну роль у формуванні цін, але існують традиційні чинники, серед яких важливим є прогноз урожаю. Для олійного ринку в 2023/24 МР урожай — це фактор тиску.

Про це заявляє аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

В 2023/24 МР, за даними USDA (звіт жовтня), в світі очікується збільшення пропозиції олійної сировини за рахунок зростання урожаю:

  • соя — 399,5 млн т (+8% до 2022/23 МР);
  • соняшник — 56,4 млн т (+8%).

«Показники виробництва олії в світі сягнуть рекордних позначок. Українська соняшникова олія, яка намагається не втратити свою частку на світовому ринку в умовах війни, в 2023/24 МР продовжить конкурувати з росією, де очікується збільшення врожаю соняшнику та експорту соняшникової олії», — прогнозує експерт. 

Водночас Україна навіть в умовах збільшення врожаю може не досягти показника експорту соняшникової олії минулого року в 5,6 млн т, не маючи значних перехідних запасів, як минулого сезону.

«Окремим питанням для реалізації експортного потенціалу ринку соняшникової олії України залишається логістика. Але найголовнішою надією як для всього аграрного експорту, так і для експорту соняшникової олії, є початок роботи портів Одеси поза межами зернової угоди», — підсумувала Світлана Купрєєва.