Україна готує законодавчу базу під іноземні інвестиції у елеватори

01 червня 2023, 08:00 1277

Український парламент розробляє законопроєкт, який допоможе залучити іноземні інвестиції в розвиток сухопутних коридорів для експорту агропродукції до Євросоюзу.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду в коментарі «Укрінформ».

«Є ідеї залучати кошти іноземних партнерів та інвестиції на будівництво залізничних елеваторів, автомобільних мультимодальних комплексів, контейнерів для зернових. Це потрібно для спрощення логістики та експорту української продукції. Відповідні напрями хочемо передбачити на рівні закону», — зазначив народний депутат.

За його словами, наразі в парламенті зареєстрований законопроєкт №8025, який спрямований на визначення спеціальних механізмів підтримки сфери сільського господарства в умовах воєнного стану, зокрема залучення іноземних інвестицій на будівництво зернових терміналів.

Документом передбачається запровадження окремих напрямів підтримки капітального будівництва експортної інфраструктури стосовно оновлення парку зерновозів, зернових контейнерів, обладнання з навантаження та розвантаження, а також запровадження страхування об’єктів зберігання або переробки сільгосппродукції від ризиків у виді бойових та воєнних дій.

Крім цього, проєктом створюється механізм підтримки виробників вітчизняної техніки та обладнання (зерновози, причепи, контейнери) шляхом її закупівлі з наступним безоплатним наданням у користування сільгоспвиробникам, а також надання міжнародним неприбутковим організаціям статусу операторів мультимодальних перевезень у частині експорту агропродукції.

«В умовах, коли робота «зернової ініціативи» є нестабільною, нам потрібно розглядати й інші шляхи підтримки роботи аграріїв. Документ дозволить суттєво покращити ситуацію у напрямі експорту агропродукції українського виробництва, підтримати вітчизняних виробників та залучити міжнародну допомогу на чітко визначені механізми», — резюмував Гайду.