Угода уряду Польщі з перевізниками: що зміниться для українців

17 січня 2024, 09:22 2661

Україна виконала майже всі домовленості з польською стороною, які наприкінці грудня погодила для розблокування кордону.

Про це повідомив віцепремєр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков під час розмови із міністром інфраструктури Польщі Даріушем Клімчаком щодо підписання угоди з польськими протестувальниками для розблокування трьох пунктів пропуску.

«Серед домовленостей міністерства Польщі з протестувальниками, які зі свого боку погодились забезпечити польські колеги, зокрема, пошук компенсації перевізникам, які втратили східні ринки через вторгення рф до України. Також йдеться про посилення перевірок для запобігання каботажним перевезенням та створення системи контролю за транспортними послугами українських компаній», — говориться у повідомленні міністерства.

Домовленості з протестувальниками серед іншого включають заходи, які раніше погодили на рівні міністерств обох країн, а саме: 

  1. Створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на «Ягодин – Дорогуськ». Технічно ця можливість доступна, щойно буде відновлено стабільний рух на пункті пропуску, буде оцінена ефективність такого рішення. 
  2. Відкриття пункту пропуску «Угринів – Долгобичув» для порожніх вантажівок. Це також виконано.  
  3. Початок пілотного проєкту на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» без реєстрації в електронній черзі перетину кордону. Триватиме пілот один місяць. Після чого буде оцінена його ефективність. 

У міністерстві зауважили, що на перетин кордону через «Нижанковичі – Мальховіце» з 16 січня реєстрація в електронній черзі припиняється, і туди ж направляються інспектори «Укртрансбезпеки» для забезпечення порядку на дорозі. 

Водночас раніше міністерства погодили запуск спільної робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю — перше засідання провели 8 січня. Результатом робочої групи стане спільний план дій на рівні міністерств для збалансування ринку двосторонніх перевезень та зменшення черг на кордонах.