Туреччина готова збільшити кількість транспортних операцій з Україною за умови страхування ризиків

10 серпня 2023, 14:25 1485

Туреччина налаштована на розширення та збільшення кількості транспортних операцій з Україною, зокрема з використанням річки Дунай, портів Констанца (Румунія) та Карасу (Туреччина).

Про це розповів перший секретар Посольства України в Туреччині Борис Уваров під час онлайн-події «Торгові можливості з Туреччиною: виробництво, експорт, імпорт».

«У Констанці триває будівництво двох нових терміналів, де планується завершити роботи до кінця 2023 року. Надалі ці термінали можуть використовуватися двома країнами для активізації двосторонньої торгівлі та транспортних операцій. Але потрібно враховувати, що для турецької сторони важливим питанням лишається саме гарантування страхових виплат вантажним суднам, якщо вони постраждають від воєнних дій на Дунаї», — зазначає Борис Уваров.

Він додав, що у 2022 році між Україною та Туреччиною була підписана Угода про вільну торгівлю, але на сьогоднішній день вона не ратифікована. Та є сподівання, що найближчим часом відбудеться її синхронна ратифікація, та наступного року угода буде введена в дію.

«Також минулого року Туреччина відкрила ринок для наступних категорій українських товарів: рибні продукти, перероблений тваринний білок, непризначений для споживання людини. Цього року відкрився ринок для шкур копитних, тваринних жирів, непризначених для споживання людини. Вже ведуться перемовини про виведення на ринок Туреччини риби живої для розведення, інкубаційних яєць, сіна, перероблених молюсків»,  зауважив Борис Уваров.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua