Тимчасовий коридор, зернова криза в ЄС і хаби в Африці: про що Зеленський говорив у ООН

20 вересня 2023, 08:47 1355

росія використовує ціни на продовольство як зброю. Це впливає на території від атлантичного узбережжя Африки до Південно-Східної Азії.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН.

Він зауважив, що Україна забезпечує світову продовольчу безпеку.

«Навіть зараз, коли росія зірвала Чорноморську зернову ініціативу, ми працюємо над забезпеченням продовольчої стабільності. І я сподіваюся, що багато хто з вас приєднається до нас у цих зусиллях. Ми запустили тимчасовий морський експортний коридор із наших портів. І ми наполегливо працюємо над збереженням сухопутних маршрутів для експорту зерна. 

І тривожно бачити, як дехто у Європі, деякі наші друзі у Європі, розігрують солідарність на політичному театрі, роблячи із зерна трилер. Може здатися, що вони грають власну роль, але насправді вони допомагають підготувати сцену для московського актора», — цитує його слова пресслужба ОП. 

Володимир Зеленський висловив вдячність тим лідерам, які підтримали Чорноморську зернову ініціативу та програму Grain from Ukraine. Понад 45 країн побачили, як важливо, щоб українське продовольство було доступне на ринку від Алжиру та Іспанії до Індонезії та Китаю.

Водночас Президент України запропонував створити зернові хаби в країнах Африки й інших чутливих регіонах.

«Україна пропонує дуже чіткі дії. Аби запобігти будь-яким потрясінням на світовому продовольчому ринку, ми можемо створити хаби на мільйони тонн зерна на рік в особливо чутливих зонах, наприклад, у портах Африки», — сказав Зеленський.

Він підкреслив, що українська сторона вже почала переговори про забезпечення цих можливостей.

Крім того, Президент Володимир Зеленський привернув увагу Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до того, що росія використовує іранські безпілотники для атак на портову та агропромислову інфраструктуру України.