Ставки фрахту суден рухаються різнонаправлено

13 липня 2024, 08:00 1044

Фрахтові ставки на перевезення зерна з України цього тижня демонструють різносторонню динаміку.

За інформацією фрахтового відділу Atria Brokers, у сегменті «панамаксів» спостерігаються ведмежі настрої (ставки впали на 2 $/т порівняно з минулим тижнем), тоді як судновласники у сегменті «хендісайзів» зуміли зміцнити свої позиції (відповідні ставки зросли на 1 $/т на всіх маршрутах). Водночас сегменти «костерів» і барж залишаються переважно стабільними, демонструючи незначні зміни фрахтових ставок, повідомляє Українська зернова асоціація

Таким чином, фрахт судна «панамкс» з кукурудзою або пшеницею з глибоководних портів до південного Китаю знизився на 2 $/т, до 50-52 $/т. Така ж негативна динаміка спостерігається і в напрямку Бангладеш — відповідні ставки впали на 2 $/т, до 50-52 $ /т. Фрахт «панамаксу» із пшеницею або кукурудзою до південного В’єтнаму знизився на ті ж 2 $/т, до 48-50 $/т.

Водночас фрахт для «хендісайзів» із кукурудзою з глибоководних портів до східного Середземномор’я підвищився на 1 $/т, до 22-23 $/т. Така ж тенденція до зростання спостерігається у напрямках Іспанії та східного узбережжя Італії, а відповідні ставки зросли до 25-26 $/т в обох випадках. Фрахт судна «хендісайз» до Тунісу зріс на той же 1 $/т, до 25-26 $/т.

Фрахтові ставки для «костерів» з кукурудзою з українських портів Дунаю до Мармари зросли на 1 $/т, до 18-19 $/т, тоді як до портів східного узбережжя Греції ставки залишаються на рівні 21-22 $/т. Фрахт також трохи укріпився у напрямку східного Середземномор’я — на 1 $/т, до 22-23 $/т. Тим часом, ставки до ізраїльських портів залишаються на рівні 28-29 $/т, до східного узбережжя Італії та Іспанії — на рівні 26-27 $/т і 28-29 $/т відповідно.

Фрахтові ставки для барж залишаються стабільними. Фрахт для перевезення кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Констанци залишається на рівні 12 €/т. Ставки фрахту для партії насіння соняшнику з Рені чи Ізмаїла до Русе чи Сілістри залишаються на рівні 19 €/т.