Україна зможе вирощувати зерно за умови зростання світових цін на $150

29 червня 2022, 12:55 3625

Та логістика, яку ми такими зусиллями з підтримкою багатьох країн зараз налагоджуємо, є недостатньою і дуже дорогою. Тому цінам на зерно в світі потрібно буде ще зрости мінімум на $150 за тонну, якщо світ хоче, щоб Україна й надалі вирощувала зернові.

Такі дані наводить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

Андрій Ярмак

«Найбільша ж проблема часто чомусь не згадується взагалі. Нині фермери в Україні отримують дуже низькі ціни на свою продукцію, і навіть за такою ціною її важко продати, а витрати дуже різко зросли. На даний момент витрати на вирощування зернових перевищують ціни, тобто виробництво є збитковим (див. вище про пляшкову шийку)». 

Експерт сподівається, що порти розблокують, але рішення про посів озимини приймати потрібно вже зараз — купувати насіння, запасати дизпаливо тощо. А зараз рішення буде не на користь вирощування зернових, бо ціни не покривають витрати. 

«Тому, якщо ЗСУ не звільнять від рашистської погані південь і не розблокують судноплавство хоча б у Чорному морі, не здивуюся, якщо виробництво зернових та олійних в Україні впаде до такого рівня, коли експортувати буде практично нічого — звичайно, не до нуля, але до обсягів, коли не експорт є рушійною силою агробізнесу, а внутрішній ринок», — зауважує Андрій Ярмак.

Він додє, що нинішні високі ціни на зерно, рослинну олію, м'ясо, рибу, молочні продукти зараз далекі від своїх потенційних піків. У другій половині року світ може побачити серйозне зростання цін на всі продукти харчування, яке триватиме і в 2023 році.