Ринки Польщі та Румунії не є цільовими для українського зерна

05 квітня 2023, 17:11 1325

Україна не розглядає ринки Польщі чи Румунії для себе в якості ринків збуту зерна, тому протести фермерів цих країн сталися через певне непорозуміння.

Таку думку в коментарі порталу delo.ua висловив виконавчий директор УЗА Сергій Іващенко.

Він підкреслив, що українські аграрії вимушено експортують свою продукцію через територію цих країн у зв’язку з агресією росії. Така необхідність завдає збитків українським виробникам.

Звісно, в УЗА цілком розуміють побоювання аграріїв сусідніх країн, оскільки українське зерно справді більш конкурентоздатне і несе для них певну загрозу попри всі дотації та субсидії, які європейські фермери отримують від ЄС. 

«Якщо українське зерно й осіло в цих країнах, то не через українських аграріїв, а через бажання польських переробників та імпортерів придбати певні партії значно дешевшого та доступнішого українського зерна. Втім, Україна не розглядає як цільові ринки цих країн для свого зерна, адже наше зерно традиційно йде в країни Західної Європи, Африки та Азії», — пояснив експерт. 

Сергій Іващенко висловив сусіднім країнам вдячність за підтримку і додав, що ця проблема зникла б в одну мить, якщо б міжнародне співтовариство відновило вільне судноплавство в Чорному морі, в якому очолюваний воєнним злочинцем російський режим фактично тероризує весь світ погрозами знищення цивільних суден і блокадою судноплавства і торгівлі.