Від нестачі пального найбільше потерпають дрібні аграрії

13 червня 2022, 12:49 1049

Збір цьогорічного врожаю на Одещині може опинитися під загрозою зриву. Наразі регіон зіткнувся з проблемами посухи, відсутності пального та місць для зберігання зерна.

Про це повідомила директорка департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова, пише «Суспільне».

Чиновниця зазначила, що наразі Одеська область готова до збору ранніх зернових культур. Вже почалися обкоси полів, території готують до повномасштабного збору врожаю.

«На сьогодні ранній ячмінь уже готовий. Очікування не такі оптимістичні, якими їх вважали на початку року, тому що не було достатньої кількості опадів. І якщо торік ми отримали рекордний урожай, то цього року, дай Боже, нам отримати відсотків 70 від минулого», — додала Алла Стоянова.

Вона розповіла, що наразі палива не вистачає населенню та малим підприємствам. Великі підприємства забезпечені, у них є місця для зберігання запасів палива.

«Звичайно, в жодного підприємства немає таких місць зберігання, щоб забезпечити повністю всю збиральну кампанію, але забезпечення найвище у великих сільгоспвиробників, далі — у середніх, і страждає малий бізнес, тому що в нього взагалі немає місць зберігання», — зазначила Алла Стоянова.

Вона додала, що наразі Одещина отримує дизельне паливо навіть на заправні станції. Його повинно вистачити для забезпечення збиральної кампанії.

«Ми сподіваємося, що збиральну кампанію ми теж здійснимо, і все зерно буде з полів знято. Ми боялися, як ми здійснимо посівну кампанію, але ж ми це зробили. Будемо сподіватися, що збиральна кампанія теж завершиться успіхом», — розповіла голова департаменту.