В Україні спостерігається значне зниження відпускних цін на цукор, які наразі становлять 26,5-27,5 грн/кг. Ця тенденція викликана не стільки зростанням запасів цукру в країні, скільки труднощами з експортом.
Таку думку висловили аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.
«Протягом серпня Україна експортувала лише 3-4 тис. т цукру, що є критично малим показником порівняно з 100 тис. т, експортованими два місяці тому. Український ринок цукру стикається з труднощами, оскільки тепер ми повністю орієнтовані на внутрішній споживчий попит», — зазначають аналітики.
Надалі можна очікувати збільшення запасів цукру в Україні, оскільки внутрішнє виробництво зросте. На тлі закритого експорту до Європи українським виробникам потрібно шукати нові ринки збуту.
«Однак у новому сезоні Європа також збільшить виробництво цукру, що ускладнить реалізацію української продукції на міжнародному рівні. Об'єктивно, до січня 2025 року Україні доведеться або платити високі експортні мита, або чекати на обнулення квот», — кажуть аналітики.
З огляду на нинішню ситуацію, можна очікувати, що в новому сезоні ціни будуть низькими.
«В умовах нестабільності на експортних ринках та локального надлишку внутрішні ціни на цукор, ймовірно, залишаться під тиском», — резюмують у ПУСК.