Присутність у ЄС спростить вихід українських молокопродуктів на ринки Азії

30 вересня 2024, 12:00 186

Процес євроінтеграції важливий для українського аграрного сектору, і Україна активно працює над адаптацією до вимог ЄС.

Про це у телеефірі розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Він наголосив на необхідності адаптації стандартів молочної продукції.

«Молочне виробництво активно розвивається, оскільки в межах євроінтеграції необхідно досягти рівня молока екстра-класу. Високі стандарти ЄС щодо якості харчових продуктів можуть бути забезпечені саме промисловими виробниками. Розширення експорту до Європи відкриває нові можливості для української продукції, зокрема на китайському ринку, який відомий своєю вибагливістю до якості. Якщо наші стандарти будуть визнані в ЄС, це створить умови для виходу на інші азійські ринки, що є надзвичайно перспективним», — цитує слова Дениса Марчука пресслужба ВАР.

Серед основних викликів євроінтеграції експерт виділив жорсткі вимоги ЄС, які стосуються використання мінеральних добрив і засобів захисту рослин. Європейські фермери вже протестували проти цих вимог, оскільки вони є досить суворими.

«ЄС компенсує своїм фермерам витрати на виконання вимог «Зеленого курсу», але Україна, поки не будучи членом ЄС, не має можливості отримувати такі компенсації. Тому всі фінансові витрати лягають на наших товаровиробників», — зазначив Денис Марчук.