Помідори підскочили в ціні

18 лютого 2022, 16:35 941

Безумовним лідером за зміною ціни за 2 останні тижні стали помідори, які подорожчали на 29%, і станом на 17 лютого 2022 р. їх можна придбати в середньому за 79,82 грн/кг.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». 

«В зимовий період помідори на полиці супермаркетів надходять як від українських тепличників, так й імпортовані з Туреччини. Ціни на помідори від українських виробників підвищуються через зростання собівартості виробництва даного овочу. В останні місяці суттєво зросла вартість енергоресурсів, необхідних для обігріву теплиць. З тієї ж причини зростає ціна на помідори в Туреччині, яка є основним постачальником овочів до України (в зимовий період теплиці в Туреччині частково опалюються).

Окрім того, негативно на ціну вплинули часткова девальвація гривні. Сукупність цих факторів і призвела до такого зростання цін на помідори», — пояснили експерти. 

Відчутно зросла в ціні яловичина. За 2 останні тижні ціна на цей продукт зросла на 7%, і середня вартість на полицях супермаркетів становить 219,13 грн/кг. Постійна динаміка росту на яловичину спостерігається з початку 2018 р., і основна причина такої тенденції — постійне скорочення обсягів виробництва цього виду м’яса в Україні. Наразі такий тренд продовжується. За результатами 2021 р. обсяги виробництва яловичини скоротилися на 10% у порівнянні з попереднім роком, і, на жаль, ця динаміка продовжується і в поточному році.

«Однак водночас зараз спостерігається зниження ціни на найбільш популярний і доступний в Україні вид м’яса — курятину. За 2 останні тижні ціна на курятину знизилася на 6%, і зараз її в середньому можна придбати за 100,82 грн/кг. На відміну від яловичини, в Україні зростають обсяги виробництва курятини, що і могло стати причиною зниження ціни. За результатами січня 2022 р. було вироблено на 8,1% більше цього виду м’яса в порівнянні з аналогічним періодом минулого року», — уточнюють в УКАБ.

До продуктів харчування, які додали в ціні, також належить житній хліб, який за 2 останні тижні подорожчав на 7% і станом на 17 лютого 2022 року коштує в середньому 31,39 грн за буханець 500 г.

При цьому паралельно ціна на ще один соціально значущий продукт знизилася, і це — молоко. За 2 останні тижні ціна на молоко знизилася на 4%, і станом на 17 лютого воно коштує близько 34,79 грн за 1 літр. Можливий вплив на ціну мало забезпечення підприємств, що займаються переробкою молока, газом за спеціальною ціною.

Зазначається, що останні місяці бентежила споживачів своїм стрімким зростанням ціна на білокачанну капусту. Після тривалого періоду зростання, за 2 останні тижні ціна на даний продукт пішла вниз і опустилася на 4% — до 20,65 грн/кг. Причиною зниження ціни може бути збільшення пропозиції на ринку. Частина виробників зазвичай намагається притримати продукцію до періоду, коли ціна буде максимально високою (для овочів та фруктів — це кінець зими, весна). І є варіант, що зараз, маючи доволі високу ціну на капусту, ці склади відкрилися до реалізації.

Зросли в ціні банани, які в цей період є одними з основних фруктів на полицях супермаркетів. За 2 останні тижні ціна на них збільшилася на 7% і станом на 17 лютого 2022 р. становить близько 31,70 грн за кг. Основними причинами зростання ціни на цей фрукт є практично повна відчутність доступних за ціною фруктів у даний сезон (лише яблука та цитрусові), а також зростання курсу гривні (банани — повністю імпортований товар), підсумували в УКАБ.