Перехідні залишки зерна в Україні оновили трирічний рекорд

12 липня 2018, 09:56 6124

Україна в 2017/2018 МР відвантажила на зовнішні ринки, за попередніми даними Мінагрополітики, 39,4 млн тонн зернових культур, що на 4,2 млн тонн менше, ніж роком раніше.

Це стало причиною формування найбільших за останні три роки перехідних запасів зернових культур в Україні, повідомляють в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Найбільше відставання по експорту у порівняння із минулим роком мають кукурудза та ячмінь. По пшениці ситуація краща — Україна експортувала 17,1 млн т зернової, що тільки на 0,4 млн тонн менше минулорічного показника. Обсяги експорту ячменю склали 4,2 млн тонн, що на 1,1 млн т менше, ніж за результатами попереднього МР. Поставки кукурудзи на зовнішні ринки склали 17,7 млн тонн (-3 млн тонн до показника минулого року)», - говориться у повідомленні.

Аналітик ринків зернових та олійних культур УКАБу Ольга Харабара зазначає, що загальні перехідні запаси зерна при експорті в 39,4 млн тонн складуть близько 7,4 млн тонн та стануть рекордними за останні три роки. Переглянуті у бік зменшення і обсяги внутрішнього споживання зернових культур — наразі прогнозна оцінка складає 20,5 млн тонн, що на 6% менше, ніж торік. Скорочення відбулося за рахунок зменшення кормового споживання — тваринники змушені були скорочувати попит на тлі високих ціни на ячмінь, кукурудзу та пшеницю.

«Проте, не дивлячись на суттєве скорочення обсягів експорту, валютна виручка буде не значно поступатися рекордному показнику минулого року завдяки росту світових цін», — повідомила Ольга Харабара.

Зазначається, що середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало в червні 166,2 пункти, що на 6,4 пункти (3,7%) нижче в порівнянні з травневим показником, але на 8% вище в порівнянні з рівнем відповідного періоду минулого року. Червневе падіння зумовлене різким зниженням котирувань кукурудзи і пшениці.