Обсяги експорту продовольчої пшениці мають включати ризики наступного сезону

20 вересня 2024, 09:20 257

Найбільшим викликом для борошномельної та переробної галузі цього року є економічна і фізична доступність сировини для внутрішньої переробки. Збір пшениці вже завершився, орієнтир — близько 22 млн т.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час форуму «Зерно і переробка: розвиток попри війну 2024».

propData.content.image
Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Цього року ми не маємо перехідних залишків пшениці, як це було в попередні періоди. Тому з’явилася потреба в гарантуванні мінімальної кількості доступної пшениці для внутрішньої переробки і виробництва. Профільні асоціації озвучили цифру про необхідність 4,6 млн т і з урахуванням потреб для посіву вийшли на обсяг 6 млн т продовольчої пшениці. Виходить, що для експорту доступно 16,2 млн т. У Мінагрополітики щодня відслідковують ситуацію з експортом і впевнені, що вдасться обійтися без адміністративних обмежень.

За його словами, станом на 18 вересня експортовано 2,3 млн т продовольчої пшениці. В Мінагрополітики не відкидають, що через кілька місяців учасникам ринку доведеться зібратися ще раз та визначитися з кінцевим обсягом експорту з урахуванням того, що в Україні не може бути дефіциту продовольчої пшениці для внутрішнього виробництва і подальшого експорту продукції переробки.

Тарас Висоцький також звернув увагу, що галузь може отримати середньостроковий виклик — урожай наступного року, адже в багатьох регіонах України триває посуха, і є вже зниження площ озимого ріпаку. 

«По озимій пшениці задекларовані попередні наміри посіву 4,5-5 млн га, але за умови сприятливих погодних умов. Тому потрібно зважати на ситуацію і загрози наступного маркетингового року», — відзначив Тарас Висоцький.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua