Названо фактори, які заважають розміновувати українські землі

21 листопада 2023, 13:26 1342

В України сертифіковано 18 операторів протимінної діяльності, ще 30 проходять сертифікацію. Це і комерційні компанії, і ті, що працюють за кошти донорів.

Про це повідомляє Центр економічної стратегії у Telegram.

Як зазначив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, є низка факторів, які заважають залучити більше компаній до розмінування.  

«Зараз у законі недостатньо чітко прописані процедури отримання дозволу на розмінування, а сертифікація компаній часто непрозора. Ці стосунки потрібно врегулювати, щоб вони були чіткими, прозорими та, бажано, двомовними для кращої комунікації з іноземними організаціями», — вважає він. 

Ігор Безкаравайний зауважив, що зараз в уряді закінчують роботу над Порядком сертифікації оператора протимінної діяльності. Документ передбачатиме єдину стандартну процедуру, хто і що має зробити, щоб стати оператором.

«Також для розвитку ринку планується запуск програми компенсації розмінування сільгоспугідь. Її фінансування вже передбачено в бюджеті-2024», — додав він. 

Зазначається, що майже 30% території України потенційно забруднено мінами та вибуховими пристроями, 4,7 тис. км² сільськогосподарських земель на звільнених територіях потребують обстеження та розмінування.