На Волині відкрили прикордонний індустріальний парк

24 листопада 2022, 15:25 2332

Індустріальний парк NOVO було відкрито в місті Нововолинськ (Волинська область). Вже є попередні домовленості про зобов’язання увійти в індустріальний парк з підприємствами зі сфери переробки риби, виробництва харчової продукції та логістики.

Унікальність цього майданчика в тому, що індустріальний парк NOVO знаходиться за 20 хвилин від Польщі, а це робить резидентів парку автоматично експортно орієнтованими, оскільки поряд європейський ринок збуту. Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки України.

В уряді покладають великі надії саме на таку модель розвитку української експортно орієнтованої промисловості в найближчі роки.

«Після того, як у червні Верховна Рада схвалила податкові та митні стимули для індустріальних парків, керівники громад «здмухнули пил» з проєктів, які передбачали їх створення та розвиток. Особливо активний цей процес у західних областях країни. Вони залучають до себе промисловців, які релокують виробництва зі східних регіонів. Галичина, Буковина, Закарпаття й Волинь раніше не мали слави розвинутих індустріальних центрів, але тепер отримали унікальний шанс ними стати», — коментують у міністерстві.

Олександр Бондаренко, голова і засновник керуючої компанії Нововолинського індустріального парку

Під час війни індустріальні парки можуть стати точками розвитку для української економіки. Адже передбачені на законодавчому рівні економічні стимули для резидентів дають змогу побудувати завод, зекономивши 25% інвестицій. Тобто власники зекономлять чверть інвестицій порівняно з ділянкою, яка знаходиться за 100 м від індустріального парку, не кажучи про сусідні країни ЄС, де сума інвестицій буде більшою на 30-40%. Тобто, розвиваючи культуру індустріальних парків в Україні, ми відроджуємо економіку і промисловість, даємо змогу українському бізнесу не їхати від війни у країни ЄС, а залишатися в Україні.

В уряді нагадали, що для резидентів індустріальних парків законом передбачені економічні стимули:

  • звільнення від імпортного ПДВ і мита під час імпорту нового обладнання;
  • звільнення від податку на прибуток на 10 років у разі ведення діяльності в межах індустріального парку;
  • пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю від місцевої влади.