Індустріальний парк: можливості для територіальних громад

17 січня 2022, 07:14 2457
Віктор Подорожній

Громада може бути ініціатором створення індустріального парку на відповідних землях комунальної власності (ст. 5 ЗУ «Про індустріальні парки»).

Для цього необхідно:

  • вибрати та відвести відповідну земельну ділянку (цільове призначення — землі промисловості, площа 10-1000 га, ст. 8 ЗУ «Про індустріальні парки»);
  • розробити та затвердити концепцію індустріального парку (рішенням місцевої ради, ст.17 ЗУ «Про індустріальні парки»);
  • прийняти відповідне рішення місцевої ради про створення індустріального парку (на термін не менше 30 років, ст. 14 ЗУ «Про індустріальні парки»);
  • звернутися до уповноваженого органу про включення відповідного індустріального парку до Реєстру індустріальних парків.

Важливо, щоб земельна ділянка для майбутнього індустріального парку мала зручне розташування, наприклад, біля транспортних шляхів чи основних інженерних комунікацій, була правильної форми, з мінімальними перепадами висот, задовільним рівнем ґрунтових вод та ґрунтовим покривом, сприятливим для будівництва та обслуговування промислових об’єктів.

Орган місцевого самоврядування як ініціатор створення індустріального парку при підготовці концепції такого технологічного майданчика може «програмувати» майбутню структуру своєї економіки, визначаючи:

  • спеціалізацію індустріального парку на основі традицій та наявності відповідних фахівців (наприклад, деревообробка);
  • обмеження та вимоги щодо учасників (наприклад, щодо екології, споживання води тощо).

Передбачається, що органи місцевого самоврядування зможуть надавати пільги щодо сплати місцевих податків для учасників індустріальних парків (звільнення або зменшення ставок податку на майно), за кошти місцевого та державного бюджетів забезпечити розвиток відповідної інфраструктури індустріальних парків, що значно понизить «бар’єр» входу для потенційного інвестора.

Перевагами створення індустріальних парків для громади є:

  • створення робочих місць (скорочує трудову міграцію працездатного населення);
  • зростання купівельної спроможності жителів громади;
  • збільшення надходження ПДФО до місцевого бюджету (в середньому 1 га облаштованої території індустріального парку забезпечує створення 50 постійних робочих місць).
Віктор Подорожній, генеральний директор Директорату регіональної політики Мінрегіону

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.