Кошти на розмінування українських полів збиратимуть за допомогою меду

14 жовтня 2023, 09:17 6045

Міністерство закордонних справ України та Saatchi & Saatchi Ukraine запускає проєкт «Мед мінних полів».

Як говориться у повідомленні МЗС, проєкт передбачає засівання замінованого сільськогосподарського поля спеціальною сумішшю медоносних трав за допомогою дронів, щоб уникнути контакту з мінами. Після цього нектар збирають бджоли, яким також не страшні міни.

У міністерстві зазначили, що зібраний мед стане потужним засобом комунікації про проблему замінованих земель, щоб залучити до розмінування ще більше міжнародних партнерів та донорів. Українські дипломати братимуть мед мінних полів із собою на зустрічі та в міжнародні візити та даруватимуть його дипломатам та публічним особам у всьому світі.

«Цей проєкт дозволить МЗС привернути більшу увагу світу до проблеми російського замінування української землі та мобілізувати додаткові ресурси для її вирішення. Воєнна дипломатія використовує кожну можливість для досягнення результату», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Для проєкту розробили спеціальний дизайн вуликів у форматі попереджувальних знаків про мінну небезпеку.

Автори проєкту провели необхідні консультації з агрономами та ДСНС і підготовчі роботи з дронами, а також здійснили тестовий засів поля. Також запущено сайт для попереднього замовлення меду, а вже навесні 2024 року проєкт стартує на повну потужність.