Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні Мінагропроду.
При цьому аграрний експорт до країн ЄС за цей час зріс на $145 млн порівняно з 2017 р. та становив $1,9 млрд.
«Рада відмітити стабільне зростання двосторонньої торгівлі аграрною та харчовою продукцією між Україною та Європейським Союзом. На сьогодні вже повністю вичерпані основні імпортні тарифні квоти ЄС на український мед, солод та пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний та яблучний соки, кукурудзу, пшеницю та борошно», — підкреслила заступник міністра.
За словами Ольги Трофімцевої, найбільшим попитом у європейських споживачів користуються на сьогодні такі українські продукти як зернові злаки, їх експорт до ЄС за даний період склав $749,5 млн, олії — $370,9 млн, насіння олійних культур — $194,3 млн, залишки і відходи харчової промисловості — $177,2 млн, м'ясо і харчові субпродукти свійської птиці — $76,4 млн.
Вона додала, що майже у повному обсязі залишаються невикористаними імпортні тарифні квоти на наступні продукти: часник (494,9 тонн), овес (3476,9 тонн), цукор (18121,35 тонн), інший цукор (12 720 тонн), гриби (500 тонн), продукція з обробленого молока (1992 тонн), цукрові сиропи (2000 тонн) та інші.
«Відмічу, що ще не повністю використані додаткові квоти за принципом «перший прийшов — перший обслуговуєшся» на такі товари як: виноградний сік, овес, мед, ячмінна крупа, оброблені томати. Також не вичерпано додаткові квоти за принципом «ліцензування» на ячмінь та ячмінне борошно, яйця, альбуміни та молоко», — розповіла Ольга Трофімцева.
За словами заступника міністра, загальний український аграрний та харчовий експорт до усіх країн світу за 4 місяця 2018 року склав майже $6 млрд. А найвагомішу частку в товарній структурі експорту займають зернові культури — 37%, рослинні олії — 26,1% та насіння олійних культур — 9%.