Експортерам варто бути готовими до довшого планування продажів зернових

31 травня 2024, 14:50 1359

Через зміну балансу виробництва пшениці країни Сходу повернуться до України як покупці, а це означає, що потрібно контрактуватися сьогодні вже на серпень.

Про це розповів керівник торговельного відділу Cargill Вадим Мірошніченко під час Grain Ukraine 2024.

«Протягом останнього сезону здебільшого виконувалися спотові контракти (угоди з коротким терміном постачання). Компанії фрахтували судна, купували зерно, вантажили і лише потім бачили, що є «вільна каса», наприклад, в Іспанії, оскільки в них був значний дефіцит зерна, і ми розуміли, що можемо туди продати. Наступного року з боку Іспанії та Португалії не буде такого попиту, адже ці країни матимуть врожай кращий, ніж торік», — зазначив Вадим Мірошніченко. 

Він додав, що зміна цього року до наступного полягатиме в питанні — не куди вантажимо, а як плануємо. Тобто прогноз планування продажів зернових буде довшим.

Вадим Мірошніченко також звернув увагу, що наразі залишається відкритим питання — яку якість пшениці контрактувати, і чи буде в Україні достатньо продовольчої пшениці. Адже кількість можна спрогнозувати, а щодо якості зерна — все залежатиме від погодних умов.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua