Біоенергетичні рішення в агро: запитання, що потребують відповідей

07 березня 2023, 15:22 1075

Про перспективи біоенергетичних рішень в агро (йдеться про біогаз і біометан) уже досить багато говорилось і з боку держави, і приватних компаній. Є ринок, що вже працює. Станом на сьогодні в Україні — 70+ біогазових установок, половина з яких працює на агросировині.

Про це повідомляють організатори конференції «Бізнес-трансформації на агроринку: енергонезалежність, нові ринки, інвестиції».

Відзначається, що наразі в біоенергетиці спостерігається хороша цінова кон’юнктура (ціна на газ + «європремія» за відновлюваність). Є сировина (агровідходи) і є великі латифундії, які можуть збудувати ці заводи власним коштом. Є навіть інвестиційні компанії, які готові давати дешеві кредити (якщо хочете будувати швидше).

Але на цьому хороші новини закінчуються. Далі починаються питання і ризики.

  • Як підключитися до мережі без корупції й не за всі гроші світу.
  • Як обрати найкраще технологічне рішення.
  • Як сформувати власне ринок збуту цих рішень (чи шукати трейдерів в Україні та Європі або прямих покупців електроенергії та газу всередині країни, або взагалі робити замкнений цикл всередині власного агрохолдингу/компанії)?
Відповіді на ці запитання можна буде почути під час конференції «Бізнес-трансформації на агроринку: енергонезалежність, нові ринки, інвестиції», де в першому модулі (Біоенергетичні рішення в агро: реалізовані, в стадії будівництва та заплановані) будуть представлені кейси 4-х різних компаній (МХП, «Вітагро», «ГалсАгро» та «Органік-Д»), які вже збудували біогазові заводи або в процесі будівництва і, відповідно, мають відповіді на ці запитання.



Для довідки: агротрансформаційна конференція «Бізнес-трансформації на агроринку: енергонезалежність, нові ринки. інвестиції» відбудеться 23 березня у Києві.