Агроекспорт України до ЄС: координаційна група почне роботу цього тижня

12 червня 2023, 13:57 1039

Координаційна платформа представників України та Євросоюзу, яка буде вирішувати всі питання з транзитом й експортом агропродукції, розпочне роботу найближчим часом.

Про це розповіла віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в коментарі «Суспільному».

Вона зазначила, що Україна працює над скасуванням заборон щодо експорту агропродукції до ЄС і отриманням компенсації.

«Ми очікуємо перше засідання цієї координаційної платформи вже найближчого тижня, і це буде перше питання, яке буде обговорюватись. Ми рахуємо необхідність компенсації збитків з квітня цього року, коли почалася дія односторонніх заходів, не тих, які ввела Європейська комісія», — пояснила віцепрем'єр-міністр.

Ольга Стефанішина наголосила, що втрати від заборони імпорту становлять сотні мільйонів євро, які недоотримали українські компанії, а відповідно і Україна.

Вона визнала, що Єврокомісія дослухалась до України 5 червня, коли обмеження на ввезення української аграрної продукції були продовжені тільки на 6 видів продукції й скасовані щодо інших 11-12 груп товарів.

За її словами, певна частина експорту продукції вивільнилась, але, наприклад, Польща продовжила «фізичне блокування кордону».