Аграрії закликають не вводити спеціальні експортні процедури

05 листопада 2022, 11:18 2559

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулась до міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського з проханням відхилити законопроєкт №8166 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур».

Як говориться у повідомленні УКАБ, прийняття законопроєкту №8166, на думку авторів законодавчої ініціативи, мало б вирішити проблему із неповерненням валютної виручки. Проте цей документ не тільки не вирішить зазначену проблему, але й створить додаткові перешкоди для нормального функціонування агросектору.

Зокрема, законопроєктом передбачено відкриття попередніх експортних депозитів під кожну експортну операцію, що потребуватиме значних ресурсів від експортерів, адже це тисячі та сотні тисяч операцій щомісяця. Крім того, по суті, на таких депозитних рахунках експортери мають «заморожувати» не менше 15% від фактурної вартості партії товару, що є фактично неможливим, враховуючи ситуацію із невідшкодуванням ПДВ, суттєвим зменшенням державної підтримки АПК, потребу в наявності обігових коштів для проведення посівних та збиральних кампаній, суттєве здорожчання та ускладнення логістики.

«Положеннями законопроєкту також передбачені випадки, коли поповнення депозиту для здійснення експортної операції не є необхідним, зокрема, якщо загальна сума попередніх експортних депозитів суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності, відкритих у комерційних банках, становить не менше $35 млн. Таке положення є відкритою дискримінацією, що ставить у нерівні умови малих, середніх та великих експортерів. Крім цього, ця норма законопроєкту може додатково погіршити ситуацію з неповерненням валютної виручки, адже відкриває можливість для нових «схем», — наголошується у зверненні УКАБ.

Водночас законопроєкт передбачає, що кошти на зведеному спеціальному рахунку знаходяться у розпорядженні Національного банку України, що суперечить чинному законодавству. Фактично згідно положень законопроєкту відчужується власність експортера без наявності будь-якого порушення з його боку, що суперечить статті 41 Конституції України.
«На додаток, законопроєкт №8166 обмежує експорт сільгосппродукції, що суперечить Угоді про асоціацію. Тобто у той час, як Європейський Союз скасовує обмеження для українського експорту, наш законодавець запроваджує нові обмеження», — підкреслили в асоціації.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ закликає міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського підтримати позицію бізнес-спільноти та, у разі надходження проєкту закону №8166 на погодження до міністерства, висловити суттєві зауваження до тексту законопроєкту та не погоджувати його.

«Водночас, розуміючи необхідність аналізу та вирішення проблеми щодо неповернення валютної виручки до країни, звертаємося з проханням ініціювати проведення найближчим часом зустрічі під егідою Мінагрополітики та за участю авторів законопроєкту №8166, представників бізнес-спільноти та Державної податкової служби для обговорення альтернативних шляхів вирішення згаданої ситуації», — підсумували в УКАБ.