Дослідники з Національного інституту досліджень геному рослин Департаменту біотехнології в Делі розробили сорт ріпакової гірчиці, щоб отримати м'яку олію зі сполуками, що відлякують комах, з використанням технології редагування геному (GE).
Дослідницька група розробила гірчицю з низьким вмістом глюкозинолатів у насінні, але не в решті частини рослини, повідомляє Oils&Fats International.
Глюкозинолати захищали рослини капусти від хижих шкідників і патогенів, але гірчична олія мала гострий смак, а знежирена гірчиця відлякувала корів, свиней і птахів. Працюючи над популярним сортом гірчиці під назвою Варуна, дослідники розробили сорт із низьким вмістом глюкозинолатів у насінні, що дає негостру олію.
Дослідження було зосереджене на двох генах — GTR2 і GTR2, які транспортують глюкозинолати з їхнього джерела в листі та стінках стручків у насіння.
За словами керівника дослідницької групи Навіна Бішта, нова ГМ-гірчиця стабільна і родюча, а це означає, що її можна розмножувати шляхом самозапилення, а мутовані ознаки будуть успадковані нащадками рослин.
Наступним етапом було виробництво достатньої кількості насіння протягом наступного посівного сезону. Розмноження насіння буде проведено цього року, а загальнонаціональні випробування відбудуться наприкінці 2024/25 року.