Житомирська область залишається головним виробником хмелю в Україні, займаючи 75% усіх площ хмеленасаджень країни.
Про це повідомляє Житомирська ОВА.
За інформацією, у Житомирі також розташований єдиний в Україні завод, сертифікований за міжнародними стандартами, з виробництва гранул хмелю.
Протягом останніх років загальна площа під насадженнями хмелю складала 0,3-0,4 тис. га, а валове виробництво досягало 400 т із середньою урожайністю 14-16 ц/га. 2022 року через воєнні дії та складне фінансове становище виробництво знизилося до 200 т, але торік уже зібрано 390 т із середньою урожайністю 13,3 ц/га.
2024 року хміль вирощується в 13 господарствах Бердичівського, Житомирського та Коростенського районів. Найбільші площі зосереджені у ТОВ «ТНХ-Агро Сервіс», ТОВ «Вертокиївка Хміль», ФГ «Еліта-хміль», ТОВ «Хміль України», ПП «Гальчин» та ПАФ «Дружба».
Валове виробництво цього року очікується на рівні не менше торішнього.
Протягом 2018-2021 років підприємствам Житомирської області було спрямовано 11,3 млн грн на придбання садивного матеріалу, спорудження шпалери, лінії товарної обробки та механізми. Проте через воєнні дії фінансування тимчасово призупинено.
«Ключовим фактором для відродження галузі є вирішення проблеми збуту продукції на внутрішньому ринку та використання вітчизняної сировини компаніями з іноземним капіталом. Наявність внутрішніх каналів збуту забезпечить стабільність виробникам і сприятиме розвитку галузі», — додають в адміністрації.
Також зазначають, що Житомирщина має потенціал повністю забезпечити попит на сировину для пивоварних підприємств України та експортувати хмелепродукцію за кордон, забезпечуючи стабільні фінансові надходження підприємствам.