Сіють ячмінь, пшеницю і овес: області відзвітували про початок посівної

13 березня 2024, 12:03 1002

Кілька областей України відзвітували про початок посівної кампанії ярих культур 2024 року.

Сівба стартувала на Буковині, Хмельниччині, Рівненщині, Житомирщині та Херсонщині. 

Як повідомляє Чернівецька ОВА у Facebook, посів ранніх ярих сільгоспкультур стартував у Дністровському та Чернівецькому районах області. 

«Наразі посіяно 0,6 тис. га (4,3% до прогнозу) ячменю ярого та 0,2 тис. га (7,4%) пшениці ярої. Попередньо цьогоріч ярі культури прогнозується посіяти на площі 223,2 тис. га, з них 80,4 тис. га — ярих зернових та зернобобових культур, 83,8 тис. га — технічних та олійних культур, 11,0 тис. га — кормових культур, 12,9 тис. га — овоче-баштанних культур та на площі 35,1 тис. га — картоплі», — говориться у повідомленні. 

Також продовжується підживлення озимих сільгоспкультур, яких під урожай 2024 року посіяно на площі 51,4 тис. га (зокрема озимих зернових — 39,5 тис. га та ріпаку озимого — 11,9 тис. га). Посіви озимини знаходяться переважно в доброму стані. Погодні умови, що склались, — задовільні, запас вологи в ґрунті — достатній.

Водночас, як повідомляє Хмельницька ОВА у Facebook, окремі господарства Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів розпочали сівбу ранніх ярих зернових культур. 

«Зокрема, ярий ячмінь посіяний на площі 2,3 тис. га та овес висіяний на 0,2 тис. га. Всього посіяно 2,5 тис. га ярини, що становить 1% до запланованих обсягів посіву ранніх зернових культур», — йдеться в повідомленні. 

Сівба гороху та ярої пшениці орієнтовно розпочнеться за півтора-два тижні. Наразі в сільськогосподарських підприємствах підживлено озимих зернових культур та ріпаку на площі понад 180 тис. га, або 60% до необхідного.

Крім того, на Рівненщині стартувала весняна посівна. Аграрії області розпочали з ярих культур: сіють овес, пшеницю та ячмінь. Всього у планах посіяти цієї весни 438 тис. га ярих культур, що на рівні минулого року, інформують у Рівненській ОВА

«Зміниться структура посівів. Площі під соняшник, ріпак та озимі зернові дещо зменшаться. Натомість більше посіють сої та кукурудзи», — говориться у повідомленні.

У Житомирській ОВА повідомили, що станом на 11 березня 2024 року сільгоспвиробники регіону посіяли 1,0 тис. га пшениці, 0,5 тис. га ячменю, 0,9 тис. га вівса та 0,2 тис. га гороху. 

На деокупованій Херсонщині також проходить весняна сівба. Вже посіяли ярий ячмінь на площі 1 тис. га та горох на 660 га, повідомив перший заступник начальника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

«Цього року посівні площі очікуються на рівні 153 тис. га. Це ярі зернові та зернобобові культури, технічні культури, а також баштанні та овочі», — повідомив він у Facebook.