Поширення хвороб соняшнику. Як попередити інфікування культури

21 червня 2024, 13:30 1215

Опади останнього періоду в поєднанні з позитивними температурами повітря створюють передумови для поширення небезпечних хвороб соняшнику.

Як попередити інфікування культури, проконтролювати перші ознаки ураження та уникнути потенційних втрат урожайності — розповідають фахівці компанії Ukravit. 

propData.content.image
Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit

Аграрії, які професійно вирощують соняшник, не з чуток знають про його сприйнятливість до низки хвороб, а отже й розуміють важливість надійного фунгіцидного захисту. Як свідчить статистика, за недостатньо ефективного контролю втрати врожайності культури у сприятливі для розвитку патогенів роки можуть сягати до 80%. Особливо це стосується сівозмін, насичених соняшником, яких за роки війни значно побільшало, та надмірно загущених посівів. 

Олександр Мигловець зазначає, що сьогодні фахівці компанії з різних регіонів спостерігають ураження посівів септоріозом, фомозом, подекуди іржею тощо, а гідротермічні умови як ніколи сприяють поширенню цих та інших небезпечних хвороб, тож до фунгіцидних обприскувань варто підійти дуже відповідально.

Для контролю широкого спектру хвороб соняшнику, особливо у більш посушливих регіонах, Олександр Мигловець рекомендує обрати двокомпонентний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л).

«Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин (мітоз) за рахунок зв’язування бета-тубуліну — білка, який входить до складу мікротрубочок патогенів. У результаті цього росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і, відповідно, ріст міцелію гриба не відбувається. А флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально через променево-волокнисті пучки, порушуючи процес синтезу ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого мембрани клітин втрачають свої властивості, й патоген гине», зазначає Олександр Мигловець

Він додає, що Захисник Екстра є відмінним рішенням проти фомозу, фомопсидозу, септоріозу, альтернаріозу, склеротиніозу, іржі на соняшнику і при цьому не викликає у патогенів резистентності. Він володіє профілактичними та лікувальними властивостями й забезпечує одночасно надзвичайно виражений швидкий «стоп-ефект» проти хвороб та тривалу захисну дію. А завдяки системним властивостям фунгіцид надійно захищає навіть необроблені частини рослин і нові прирости.