Озимі повторно мають пройти загартування

09 січня 2023, 08:43 1682

В Україні все частіше спостерігається теплова аномалія у зимовий період.

За останні десять років середньодобові температури повітря зимових місяців мали плюсові значення в 2014-15 та 2019-20 рр.; мінусові ‒ у 2012-13 та 2016-17 рр.; в інші зими спостерігали як мінусові, так і плюсові середньомісячні температури, говориться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільгоспкультур на сайті Мінагрополітики.

«Цієї зими плюсові температури відзначені, починаючи з 20-22 грудня. Відлиги, які тривають більше, ніж 5 діб поспіль, зумовлюють порушення зимового спокою, а з 30 грудня середньодобові температури повітря стали вищими за біологічний мінімум (5°С), отже озимина тимчасово відновила ростові процеси. Однак з 4 січня вже відзначаємо деяке зниження температурного режиму (вночі та вранці ‒ до 0°С).

Озимі повторно мають пройти загартування, і, як відомо, друга його фаза відбувається за зміни температур від плюсових до мінусових (-2-5°С) і продовжується вже в замерзлих рослинах. Для проходження цієї фази достатньо декількох днів», — зазначають у міністерстві.

Враховуючи стан озимих зернових культур, який склався на даний час, рекомендується додатково відбирати зразки для визначення життєздатності рослин після різких змін погодних умов (кожен раз після глибоких відлиг і після сильних морозів), крім загальноприйнятих строків відбору, які припадають на 25 січня, 23 лютого і 10 березня, говориться у повідомленні.

«Успішній подальшій перезимівлі сприятимуть умови нежорсткої зими без різких коливань температурного режиму за достатнього і стабільного снігового покриву», — вважають експерти.